Cozonac de casa pufos


Cozonacii pufosi cer framantare multa iar cu robotul de bucatarie Titanium Chef  (http://www.kenwoodworld.com/ro-ro/promo/home/robotii-de-bucatarie) framantarea aluatului este succes garantat, cozonacul o pufosenie de aluat dulce, framantare performanta, zgomot redus, vasul in care se framanta este foarte bine fixat.

Ingrediente pentru aluat (toate la temperatura camerei):
- 5 oua;
- 130g zahar brut;
- un praf sare;
- un plic zahar vanilinat;
- 130g unt 82% grasime; 

- 100 ml lapte de vaca;
- 10g drojdie uscata;
- 1 lingura rom;
- 1 lingura faina de portocale;
- 650g faina alba pentru cozonaci (cernuta de doua ori).

   Ingrediente umplutura:
- 100g lapte de vaca; 
- 3 linguri zahar brut;
- 3 linguri cacao;
- 200g nuci mixate pasta;
- rahat taiat cuburi mici si stafide, dupa plac.

   In plus, un galbenus de ou, mac, 10g zahar brut, 2 linguri de miere pentru  primenit cozonacii si 2 tavi de 1 kg pregatite cu hartie pentru copt.


   Mod de preparare:
- 5 oua, 130g zahar brut, 1 plic zahar vanilinat si praful de sare se mixeaza cu telul performant al robotului pe cea mai mare treapta timp de 2-3 minute;

 -am schimbat telul performant cu accesoriul pentu framantare; 

- am incorporat si 130g unt 82%grasime, 100ml lapte de vaca, 10g drojdie uscata (drojdia se poare lasa in putin lapte cald inainte de a fi inclusa in aluat), 1 lingura rom, 1 lingura faina de portocale si 650g faina alba pentru cozonaci cernuta de 2 ori;



- am lasat robotul sa framante cam 30 de minute la viteza mica. Eu doar am trantit aluatul de 50 de ori pe blatul de lucru uns cu putin ulei de floarea soarelui si l-am pus la dospit tot in vasul de inox al robotului pe care l-am tinut in cuptorul aragazului gata incalzit;


- aluatul a crescut intr-o ora suficient moment in care l-am scos pe blatul de lucru bine uns cu ulei de floarea soarelui si am format doua parti egale de aluat;
-  cu mainile date bine cu ulei de floarea soarelui am intins pe rand si cu grija fiecare bucata de aluat, mai cu palmele mai cu degetele, pana cand am format dreprunghiuri subtiri de 1-2 cm grosime pe care am pus o pasta din 100g lapte cald amestecat cu 3 linguri zahar, 3 linguri cacao, 200g nuci mixate pasta in blenderul din sticla termo rezistenta al robotului de bucatarie, am presarat stafide si rahat taiat cuburi mici, am rulat si pus in 2 tavi de 1 kg la odihnit 30 minute in cuptorul cald;



- cat s-au odihnit cozonacii acestia s-au dublat ca volum, i-am scos din cuptorul cald, am pornit cuptorul la 170°;
- cozonacii i-am uns usor cu ajutorul unei  pensule de silicon cu galbenus (daca galbenusul este prea mic puteti adauga o lingura de lapte tot la temperatura camerei si omogenizati) si apoi am presarat mac.


    In cuptorul incins la 170° i-am tinut 50 minute, i-am scos din cuptor si i-am verificat cu scobitoarea sa vad daca dupa ce ii intep si scot scobitoarea aceasta ramane uscata. Cozonacii merg unsi cu miere calda si presarati cu zahar brut. I-am lasat vreo zece minute in tavi dupa care i-am scos, am inlaturat si hartia pentru copt si i-am lasat pe o parte sa se racoreasca pe un gratar. 



   Delicios!



°campanie gratuita de testare de la BUZZStore

 #buzzKenwoodTitanium

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ecleruri cu crema de vanilie

Cheesecake delicios

Cozonaci de casa

Chec pufos

Placinta cu dovleac fara zahar, fara faina alba