Chec pufos

   Oricate arome, combinatii, texturi dulci am incerca, checul ne incanta de fiecare data. Nu cred sa fi auzit pe cineva sa spuna ca nu ii place sa manance chec. 

    Am pornit de la reteta originala pentru 2 checuri mici: 8 oua, 8 linguri ulei, 1 cana zahar, 1 cana faina, zeama de la o lamaie, arome (zahar vanilat, rom, esenta de migdale - cum va place) si dupa cateva modificari am pregatit un chec pufos, dens, fara sa fie inecacios, usor aromat. 
   Pornesc aragazul la 180 grade sa se incalzeasca bine cat pregatesc totul. Aranjez hartii de copt in forme. Puteti injumatati cantitatile si va iesi o pufosenie numai buna de servit.

   Ingrediente:
- 8 oua (aproximativ 60 gr oul in coaja): se separa albusul de galbenus. Fiecare cu vasul lui. La albus pun un praf de sare cat apuci cu trei degete;
- 150gr zahar brut facut pudra la rasnita;
- 150gr faina alba cernuta de 2 ori prin sita fina ;
- 130 ml ulei de floarea soarelui;
- 2 linguri rase cu cacao cernuta prin sita si pusa intr-un castronel;
- 4 linguri zeama de lamaie stoarsa si strecurata;
- rom si esenta de migdale: ca un bob de mazare din fiecare(le masor in capacelele de la sticlutele cu arome si le vars direct in vasul cu galbenusurile);
- 2 plicuri zahar vanilat sau aproape jumatate de lingurita de extract de vanilie.

Mod de preparare:
- se mixeaza albusul pana se intareste dupa care se adauga treptat zaharul pudra si zahar vanilat sau extractul de vanilie. Cam 10 minute se mixeaza albusul. Se opresc 4 linguri pline cu albus mixat in castronul cu cacao;
- galbenusul cu arome se mixeaxa la viteza medie 1 minut dupa care se adauga, ca la maioneza, uleiul in fir subtire si apoi zeama de lamaie;
- galbenusul se varsa in vasul cu albusuri si se mixeaza pe viteza mare, se curata peretii vasului intre timp cu o lingura de lemn. Cand compozitia incepe sa faca mici bule oprim mixerul. Cu lingura de lemn, spatula silicon sau cu mana se amesteca, de sus in jos circular si rotind usor vasul, faina, pe care eu o adaug cernuta direct din sita. Astfel evit sa fac mici cocoloase de faina iar timpul de incorporare si amestecare scade si astfel aluatul va fi mult mai aerat;
- torn in forme aluatul spumos si dens si pastrez mai putin de un sfert din compozitie;   
- peste sfertul ramas din aluat rastorn albusul si cacao si amestec continuu dar usor pana se omogenizeaza si adaug in forme peste aluatul alb;
- bag repede formele la cuptor si nu umblu la usa cuptorului timp 30 minute. Dupa 40 de minute se inteapa cu scobitoarea checul si daca scobitoarea iese uscata atunci checul este gata;
- scot din forme checurile si indepastez cu grija hartia de copt. Pun checurile pe grilaj la racorit cam 10 minute pe o parte si apoi pe cealalta. Dupa o ora sunt bune de mancat.

 

   Delicios!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ecleruri cu crema de vanilie

Cheesecake delicios

Cozonaci de casa

Placinta cu dovleac fara zahar, fara faina alba