Cozonaci de casa

   Este atat de simplu de facut.... cand ai masina de framantat si copt paine. Am evitat sa fac faimosii cozonaci de casa pufosi, aerati, frumos crescuti, framantati si trantiti si framantatiatiati..., pretentiosi cu gradele celsius dar buni tare. Fiecare plamaditor de cozonaci are cate un pont sau... cate un secret. Ferice de mine ca am in jurul meu oameni care ma provoaca sa bucataresc in fel si chip si de data asta si ca am cuptor electric cu framantare. De drag sa tot fac cozonaci, pofte indeplinite, oameni fericiti.


   Ingrediente pentru aluat (toate la temperatura camerei):
- 5 oua;
- 130g zahar brut;
- un praf sare;
- un plic zahar vanilinat;
- 230g unt 82% grasime;
- 10g drojdie uscata;
- 1 lingura rom;
- 1 lingura faina de portocale;
- 550g faina alba pentru cozonaci (cernuta de doua ori).

   Ingrediente umplutura:
- 100g lapte de vaca;
- 2 linguri lapte condensat; 
- 2 linguri zahar brut;
- 3 linguri cacao;
- 200g nuci mixate pasta;
- rahat taiat cuburi mici sau stafide, dupa plac.

   In plus, un galbenus de ou, mac, 10g zahar brut, 2 linguri de miere pentru  primenit cozonacii si 2 tavi de 1 kg pregatite cu hartie pentru copt.

   Mod de preparare:
- 5 oua, 130g zahar brut, 1 plic zahar vanilinat si praful de sare se mixeaza pe cea mai mare treapta a mixerului timp de 5 minute;
- ingredientele mixate le-am rasturnat in cuva apoi am pus 230g unt 82%grasime, 10g drojdie uscata, 1 lingura rom, 1 lingura faina de portocale si 550g faina alba pentru cozonaci cernuta de 2 ori;
- masina de paine a framantat cam 30 de minute. Eu doar am trantit aluatul de 50 de ori pe blatul de lucru uns cu putin ulei de floarea soarelui si l-am pus la dospit tot in cuva calduta a cuptorului electric pe care l-am scos din priza ca sa nu inceapa procesul de coacere;
- aluatul a crescut intr-o ora si jumatate cat cuva cuptorului electric moment in care l-am scos pe blatul de lucru bine uns cu ulei de floarea soarelui si am format doua parti egale de aluat;
-  cu mainile date bine cu ulei de floarea soarelui am intins pe rand si cu grija fiecare bucata de aluat, mai cu palmele mai cu degetele, pana cand am format dreprunghiuri subtiri de 1-2 cm grosime pe care le-am uns cu un sos secret (100g lapte cald amestecat cu 2 linguri lapte condensat, 2 linguri zahar, 3 linguri cacao, 200g nuci mixate pasta), am presarat si rahat taiat cuburi mici, am rulat si pus in 2 tavi de 1 kg la odihnit 30 minute in cuptorul cald;
- cat s-au odihnit cozonacii acestia s-au dublat ca volum, i-am scos din cuptorul cald, am pornit cuptorul la 170°;
- cozonacii i-am uns usor cu ajutorul unei  pensule de silicon cu galbenus (daca galbenusul este prea mic puteti adauga o lingura de lapte tot la temperatura camerei si omogenizati) si apoi am presarat mac.

    In cuptorul incins la 170° i-am tinut 50 minute, i-am scos din cuptor si i-am verificat cu scobitoarea sa vad daca dupa ce ii intep si scot scobitoarea aceasta ramane uscata. Cozonacii merg unsi cu miere calda si presarati cu zahar brut. I-am lasat vreo zece minute in tavi dupa care i-am scos, am inlaturat si hartia pentru copt si i-am lasat pe o parte sa se racoreasca pe un gratar. 

   Delicios!


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ecleruri cu crema de vanilie

Cheesecake delicios

Chec pufos

Placinta cu dovleac fara zahar, fara faina alba