Nuci dulci umplute cu unt de ciocolata

   Pe unii dintre noi desertul nuci umplute ne duce cu gandul la amintiri dragi, oameni, locuri din trecut si pentru toti sunt un rasfat gastronomic. 

  Bucataria poate deveni un loc de joaca atunci cand gatiti nucile umplute, aromele minunate ne relaxeaza si ne incanta si daca reusiti sa aveti rabdare doua trei zile, va veti bucura de cei mai fragezi biscuiti umpluti cu ciocolata.
   Ingrediente pentru cojile de nuci:
- 300g faina alba cernuta ;
- 1 lingura faina de portocale;
- 130g unt gras rece , minim 80% grasime;
- 80g zahar brut pudra;
- 1 praf de sare;
- 1 galbenus de ou;
- 3 linguri apa rece;
- zeama de la o jumatate de lamaie medie, cam 3-4 linguri;
- 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui pentru uns formele de nuci;
- 2 linguri de zahar pudra vanilinat pentru pudrarea nucilor la final.
  Pentru untul de ciocolata:
- 100g cicolata cu cacao pentru deserturi. Am ales Nestlè dessert noir pentru acest desert deoarece este potrivit de dulce si nu mai este necesar alt indulcitor;
- 100g smantana minim 28% grasime;
- 100g unt gras la temperatura camerei, de peste 80% grasime;
- 3-4 linguri de cacao.

   Mod de preparare:

- se amesteca faina alba cernuta, faina de portocale, praful de sare si zaharul brut pudra;
- se adauga peste ingredientele uscate untul rece bucatit si se sfaramiteaza totul cu degetele, se adauga galbenusul, se amesteca putin, se adauga apa rece, se amesteca din nou, se adauga si zeama de lamaie si se omogenizeaza cat mai bine totul fara sa se framante prea mult aluatul rezultat.  Intr-o folie lasam aluatul timp de o ora, cel putin, la rece in frigider;
- intre timp intr-un vas mic se incalzeste bine la foc mic  smantana, fara sa ajunga la fierbere, amestecand constant. Se ia de pe foc si se pune ciocolata bucatita si se lasa putin ca sa se topeasca. Se amesteca usor  pana se omogenizeaza si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei. Se acopera cu o folie ca sa nu faca crusta;
- untul la temperatura camerei se mixeaza pana isi mareste putin volumul devine usor spumos.  Cu o lingurita se incorporeaza bine cacaua si se mai mixeaza putin pana se omogenizeaza. Untul mixat cu cacao si ganache-ul la temperatura camerei se amesteca si se lasa la frigider pret de o ora ca sa se intareasca;
- daca aveti forme de aragaz sau forme electrice pentru formarea nucilor pregatiti aluatul in bile cat mai egale si portivite aparaturii pe care o aveti. Eu am forme de aragaz mici de nuci si fac bile de 5-6g pe care le cantaresc si le mai las cam 30 de minute sa se racoreasca in frigider dupa care le coc pe aragaz in formele incinse si unse cu ulei de floarea soarelui. Formele le tin la foc mediu nu mai mult de doua minute pe ambele parti. Daca nu aveti forme puteti turti bilele si le coaceti,10-12 minute sau pana s-au rumenit usor, la cuptor la 180°, intr-o tava acoperita cu hartie pentru copt;
- cat se racoresc cojile de nuci scoatem untul de ciocolata de la rece;
-se curata usor cu un cutit denivelarile sau surplusul de la fiecare coaja de nuca;
- se ia cu o lingurita unt de ciocolata si se adauga intr-o coaja pe care o unim cu o alta coaja formand astfel nuca dulce. Se preseaza usor pentru a ramane cojile lipite si incercam sa nu crapam nuca;
- vor rezulta in jur de 40 de nuci pe care le pudram cu zahar pudra vanilinat (sau 1 plic de zahar vanilinat rasnit), le pastram in frigider intr-un recipient inchis si uitam de ele doua trei zile. Daca ingredientele sunt proaspete, putem pastra nucile la rece pana la 10 zile fara sa ne ingrijoram ca se vor altera. Cu untul de ciocolata ramas putem face cateva bile de ciocolata pe care le tavalim prin cacao si le mancam sau pastram la frigider. Sunt numai bune de domolit pofta de nuci dulci pana cand acestea din urma se vor fragezi timp de doua zile.
  
   Delicios!


   






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ecleruri cu crema de vanilie

Cheesecake delicios

Cozonaci de casa

Chec pufos

Placinta cu dovleac fara zahar, fara faina alba