Tort cu gutui flambate, crema de branza si frisca naturala

   Gutui flambate, frisca naturala, crema de branza, pandispan pufos aromat cu sirop de gutui. Veti fi placut surprinsi de aventura culinara de la preparare pana la degustare. Este un dulce usor, aromat, apreciat de toate varstele.

   Ingrediente:
- 3 gutui mari;
- 4 linguri zahar brut;
- 12 linguri zahar brut facut pudra ;
- 3 linguri coniac/ visinata/ caisata/ zmeurata/ afinata;
- 500ml apa plata;
- 2 linguri de miere;
- 4 oua medii;
- un praf de sare;
- 4 linguri ulei de floarea soarelui;
- 2 plicuri zahar vanilinat;
- 6 linguri faina alba cernuta;
- 300g branza dulce de vaci;
- 600g smantana rece peste 30% grasime.

   Mod de preparare: 
- punem la frigider la racorit un vas inalt si cu diametru maricel in care sa putem pregati frisca mai tarziu;
- incepem cu gutuile pe care, dupa ce le-am spalat bine bine de puf, le taiem cu grija in cuburi medii cat mai apropiate ca marime. Astfel, cand le vom carameliza se vor gati uniform. De obicei gutuile netratate au deseori ''chiriasi'' dar se inlatura fara probleme partile alterate din gutuie.  Cotoarele si resturile mai mici dar curate de la cele 3 gutui se pun la fiert la foc mediu in cei 500 ml apa intr-o craticioara cu capac. Se opresc din fiert dupa 20 de minute si se lasa la racorit. Cand inca mai este caldut siropul de gutui se indulceste cu 2 linguri de miere spoi se trece prin sita pentru a avea un sirop clar;
- cat siropul este la fiert ne ocupam de gutuile bucatite, nu le lasam sa oxideze. Intr-o tigaie inalta se topesc la foc mediu 4 linguri zahar brut si se adauga si gutuile bucatite cu grija sa nu sara zahar topit. Se amesteca cu o spatula din lemn, pe care o folositi doar la prajituri, si ,ca sa nu le faceti gem, tineti gutuile pe foc pana cand observati ca s-au inmuiat putin atunci cand le apasati cu muchia spatulei. Se pun cele 3 linguri de coniac/ visinata/ caisata/ zmeurata/ afinata intr-un pahar si se varsa usor pe o suprafata cat mai mare de gutui. Se inclina tigaia usor pentru a ajunge alcoolul in contact cu flacara aragazului, sau se foloseste o alta sursa de foc daca nu folositi aragaz cu flacara, si asteptati sa arda alcoolul dupa care mai mentineti tigaia la foc mare cel mult un minut si lasati gutuile la racit. Daca folositi hota este de prefetat sa nu faceti flambarea sub aceasta;
- porniti cuptorul la 180° si incepeti prepararea blatului pufos;
- albusurile se separa de galbenusuri, se presara praful de sare si se mixeaza energic pana se intaresc, dati mixerul pe o treapta mai mica si adaugati treptat 4 linguri zahar brut facut pudra si un plic zahar vanilinat/ o lingurita extract de vanilie sau semintele de la un sfert de pastaie de vanilie. Se mixeaza pe treapta inalta pana devin usor lucioase si se intaresc bine;
- galbenusurile se mixeaza pe treapta medie iar peste un minut se toarna in fir subtire cele 4 linguri de ulei de floarea soarelui si se mixeaza pana cand s-a incorporat bine uleiul iar galbenusurile au o textura cremoasa;
- se toarna galbenusurile peste albusuri si se mixeaza la inceput pe treapta medie compozitia pana se omogenizeaza apoi pe treapta inalta pana cand apar mici bule de aer din loc in loc. In timp ce mixati incercati sa aduceti cu o spatula compozitia dinspre peretii vasului inspre interior, fara sa blocati bratele mixerului;
- se lasa mixerul de o parte si cu o spatula se incorporeaza tr
eptat faina cernuta, usor cu miscari circulare largi si de sus in jos. Se va obtine un aluat pufos si aerat care se toarna intr-un vas de 20-25 cm diametru tapetat cu ulei si faina sau cu hartie pentru copt, se niveleaza suprafata aluatului cu spatula si se baga degraba in cuptorul deja incalzit;

- blatul de tine 35- 40 de minute in cuptor si nu se deschide usa cuptorului ca sa nu fuga pufosenia din blat. Cand s-a scurs timpul verificati daca blatul s-a rumenit si il scoateti din cuptor, incercati cu un cutit sa desprindeti blatul de peretii vasului in care s-a gatit si il scoateti pe un gratar la racorit cu fata in sus. Dati-i vreo trei ore timp sa se racoreasca bine si sa se aseze dupa care il puteti taia in doua;
- 300g branza dulce de vaci, un plic zahar vanilinat/ jumatate de lingurita extract de vanilie, 3 linguri zahar brut facut pudra se mixeaza usor pana se amesteca bine ingredientele dupa care se creste viteza de mixare si se amesteca pana se obtine o crema fina de branza. Nu o mancati, doar o degustati din cand in cand.
- pastram crema de branza la frigider si pregatim frisca;
- scoatem de la frigider vasul racorit, verificam cele 600g smantana sa nu contina zer si mixam treptat de la minim la maxim cam cate jumatate de minut. Oprim mixerul, presaram 5 linguri de zahar brut facut pudra si il incorporam cu miscari usoare, pornim din nou mixerul pe treapta maxima si amestecam pana cand frisca este ferma;
- luam crema de branza din frigider si o amestecam cu o treime din frisca iar restul de frisca il pastram la frigider pentru ornat. Daca vi se pare ca nu este destul de cremoasa crema de branza cu frisca mai adaugati treptat doua trei linguri suplimentare de frisca;
- se ia blatul taiat in doua si se pune pe platou partea de sus a blatului cu partea poroasa in sus pentru a absorbi cat mai bine siropul. Se insiropeaza uniform cu siropul de gutui racit si se pastreaza si pentru a a doua sectiune de blat. Jumatate din crema de branza cu frisca se intinde usor cu o spatula. Se aseaza peste crema a doua sectiune de blat tot cu partea poroasa in sus si se insiropeaza. Se intinde si restul de crema de branza;
- frisca se scoate de la frigider si se orneaza tortul pe margini fie cu un poshce fie cu un cutit cu lama lata sau cu o spatula;
- deasupra se aseaza pe rand dupa bunul plac bucatile de gutui caramelizate, flambate si racite.
   Tortul se pastreaza cel putin 5 ore la frigider dupa care se poate servi. O data gatit, a doua oara cand il veti prepara cu siguranta veti dubla ingredientele. Nu este un tort pretentios, cere doar putina indemanare si atentie pentru a obtine un desert cu totul special.

   Delicios!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ecleruri cu crema de vanilie

Cheesecake delicios

Cozonaci de casa

Chec pufos

Placinta cu dovleac fara zahar, fara faina alba