Placinta cu dovleac

  Ingrediente: dovleac placintar, zahar brut, zahar vanilinat, ulei, apa minerala, faina alba, scortisoara .



   Mod de preparare:

- dovleacul se spala, se curata cu cutitul coaja acestuia si se scot cu o lingura semintele si fibrele din interior;
- 2 kg de dovleac ras se incalzesc pe aragaz fara sa ajunga la fierbere. Daca dovleacul este sec se toarna putina apa, daca este apos se va stoarce cand se raceste, inainte sa se puna in tava intre foile de aluat;
- optional se pot pune in dovleacul ras un plic de zahar vanilat, 4-5 linguri de zahar sau o mana de stafide, o lingurita de scortisoara (noua ne place scortisoara pusa deasupra placintei);
- intr-un vas se pun 8 linguri ulei de floarea soarelui, 16 linguri apa minerala si se amesteca cu faina alba pana se obtine un aluat ca o plastelina (la o tava 30 cm x 35 cm eu pun 6 de ulei si 12 de apa minerala. Ne plac foile cat mai subtiri);
-se tranteste aluatul bine de 50 de ori in castron sau pe blatul de lucru pentru fragezire apoi se  imparte in doua parti egale;
- intr-un vas mic se presara faina peste 100 g ulei de floarea soarelui si se amesteca pana cand se obtine o textura cremoasa apoi se incalzesc pe aragaz pana se obtine un sos cu textura de ciulama mai groasa;
- se porneste cuptorul la temperatura de 180°;
- se presara faina pe blatul de lucru si se intind pe rand 2 foi ce se vor unge in mod egal cu ciulamaua de faina, se ruleaza tuburi, apoi tuburile se ruleaza in forma de melci;
-pe rand se intind foi cat tava din cele doua aluaturi in forma de melc;
- se pune o foaie in tava, se pune dovleacul ras racit si verificat sa nu fie zemos (se stoarce usor intre palme). Se pune a doua foaie deasupra dovleacului intins uniform pe prima foaie de aluat;
- placinta se tine la cuptor la 180 grade 50- 60 de minute sau pana se rumeneste.
Cand se raceste, daca doriti, se presara zahar pudra si scortisoara. Gatesc placinta cu dovleac dupa aceasta reteta de peste cinci ani si de fiecare data ne bucuram de aroma unica a dovleacului.

   Delicios!

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ecleruri cu crema de vanilie

Cheesecake delicios

Cozonaci de casa

Chec pufos

Placinta cu dovleac fara zahar, fara faina alba