Tarta cu legume
- spanacul crud 2kg, curatat de pe tije, spalat bine fiecare frunza, tinut 2 minute in apa clocotita, scos in apa rece pentru a opri fierberea, scurs bine si tocat 'mai din topor';
sau
- conopida cruda 1 kg, se taie buchetele, se clatesc sub jet apa rece, se lasa intr-un vas cu apa rece cateva minute, se pun in apa clocotita maxim 10 minute, se scoate in apa rece si se scurge;
- broccoli (aceleasi etape ca la conopida, doar ca difera timpul de fierbere- maxim 4 minute);
sau
- dovlecei aproximativ 300g se spala bine, se inlatura extremitatile si se feliaza rondele subtiri cel mai usor pe o razatoare.
Mai este și varianta legumelor congelate. Gatiti ambele variante si decideti singuri ce va incanta simturile.
Intr-o tigaie se incalzesc 2 linguri de ulei de care va place, dar sa nu fie extravirgin timp de vreo 2-3 minute impreuna cu 10 cepe verzi si 2-3 fire de usturoi tocate, se pune piper, se adaugă si spanacul, conopida, broccoli sau dovlecelul(la dovlecel poti pune o lingurita rasa de busuioc) apoi o legatura sanatoasa de marar tocat, se amestec bine si se iau de pe foc. Nu prajim, doar innabusim putin aromele.
Pornim cuptorul la 180°.
Intr-un vas inalt se mixeaza electric sau se amesteca cu furculita 1 ou, 50 g unt cu peste 80% grasime, un praf de sare, 1 lingurita rasa de praf de copt (se poate stinge cu o lingura de zeama de lamaie sau otet) și apoi se adauga 100g fainuri dupa bunul plac. Noua ne place combinatia 20g tarate fine de grau, 20g faina alba de grau, 60g faina de secara. Optional 2-3 linguri de faină de nuca sau migdale. Se formeaza un aluat moale și nelipicos, ca o plastelina. Mai adaugati putin cate putin faina pana la consistenta dorita.
Fie se umplu in strat subtire forme de minitarte fie se face o tarta mare si aluatul se imparte in doua. Intre doua folii de plastic se intinde cu sucitorul o parte din aluat, presar faina peste aluat ca sa nu se lipeasca si il intind subtire de vreo 4-5mm. Cu grija se intinde pe fundul tavii/ vasului de copt (eu folosesc un vas rotund din sticla termorezistenta cu peretii usor inclinati inspre exterior). Din a doua parte de aluat se formeaza peretii tartei, inalti de vreo 7-8cm si se aplica pe peretii vasului si de niveleaza cu un cutit. Se inteapa aluatul in vas din loc in loc (la tarta cu spanac merge si o mana de migdale crude aruncate peste aluat) si se tine in cuptor timp de 10 minute.
Intre timp se mixeaza:
- doua oua pana ce cresc in volum apoi se adauga sarea (dupa preferinta: fina, grunjoasa, roz, iodata, neiodata, cu ierburi etc. eu pun fie o lingurita rasa de sare neiodata fie jumatate de lingurita de sare roz), se toarna 140ml iaurt, 140 ml lapte, se pun 120g faina de malai (am rasnit malaiul) si se amesteca bine. Compozitia din oua, lapte, iaurt, faina de malai poate fi inlociuta cu succes de patru oua.
Ingredientele mixate si 150-200g branza (care iti place) rasa sau sfaramitata se adauga peste compozitia de legume din tigaie si se omogenizeaza bine amestecul obtinut .
Dupa ce au trecut cele zece minute se scoat vasul cu aluatul din cuptor si se adauga peste el compozitia lichida din tigaie si se tine la cuptor la 180° timp de 40-45 de minute.
Pentru ca vasul meu nu are pereii detasabili am pus o farfurie drept capac si am rasturnat tarta in farfurie, am pus o alta farfurie pe aluat si am rasturnat din nou tarta cu compozitia de legume in sus.
Tarta cu legume este delicioasa si calda si rece, simpla, cu iaurt sau cu supe crema. Si daca nu iti place aluatul poti renunta la el, pui la cuptor doar compoziția lichida tot 40-45 minute si merge de minune cu mamaliga feliata si fripta pe tigaie tip grill sau pe gratar si cu un mujdei cu legume coapte pe gratar.
Da-i o sansa tartei cu legume si gateste-o. Putine vase de spalat, arome minunate, neuroni incantati.
Delicios!
Comentarii
Trimiteți un comentariu