Biscuiti aromati cu ghimbir confiat

  Sunteti in cautarea unei retete de biscuiti usor de gatit pentru sarbatori sau vreti doar sa va delectati cu arome intense?  Chiar daca unii dintre noi pastreaza obiceiul si traditiile Postului Craciunului biscuitii aromati cu ghimbir confiat sunt o alegere potrivita. Cu unt sau cu ulei, cu ou sau cu pasta din seminte de in tot aromati sunt si numai buni pentru un impuls de energie.


  Ingrediente:
- 200g fulgi de ovaz subtiri sau usor macinati;
- 1 lingurita rasa de bicarbonat de sodiu stins cu o lingurita de zeama de lamaie sau otet (mirosul intepator al otetului dispare la gatire);
- un praf de sare;
- 100g faina (faina alba sau amestecul preferat. Al meu este 10g tarate fine de grau, 20g faina de secara, 70g faina alba de grau);
- 4 linguri de zahar brut sau muscovado, pentru o aroma mai intensa;
- condimente uscate rase sau pudra dupa plac dar adunate sa nu depaseasca o lingurita rasa  (scortisoara, nucsoara, ghimbir, coaja de portocala, anason, cuisoare);
- 150g fructe uscate sau confiate. Am pus ghimbir confiat si prune uscate, nu afumate, in proportie de 1:2, am adaugat si cateva stafide pentru ca imi plac;
- 50g de migdale incinse la tigaie pentru potentarea aromelor si tocate;
- 2 linguri de miere;
- 1 ou batut sau 1 lingura de seminte de in rasnite si inmiuate in 3 linguri de apa;
- 150g unt 80% grasime sau 120g ulei de floarea soarelui sau de cocos;
- apa calduta (in functie de cum absorb ingredientele uscate vom pune apa treptat cu lingura, 2- 3 linguri sau mai mult. Important este ca aluatul sa ramana lipicos si ferm, dar nu trunchios).


   Mod de preparare:
- setam cuptorul la 180°;
- punem hartie pentru copt in tava cuptorului;
- punem la incalzit la foc mediu intr-un vas incapator untul bucatit/ uleiul, mierea, zaharul brut/ muscovado si amestecam pana obtinem un amestec omogen si topit dar nu fiert;
- luam vasul de pe foc si adaugam 2 linguri de apa calduta, bicarbonatul stins cu zeama de lamaie sau cu otet, faina, fulgii de ovaz, condimentele uscate rase sau pudra, fructele confiate sau uscate aduse aproximativ la aceeasi marime prin bucatire, migdalele incinse si bucatite si oul batut sau pasta de seminte de in macinate si inmuiate in apa. Omogenizati bine intregul amestec cu o spatula iar daca este prea trunchios mai adaugati cu lingura apa pana obtineti un aluat taricel si lipicos;
- pregatiti un castron cu apa in care sa va umeziti palmele de fiecare data cand nu mai puteti modela aluatul si incepeti sa formati bilute de dorit de aceeasi marime pentru a se coace toate uniform;
- bilutele se aseaza in tava cam la doua trei degete distanta una de cealalta pentru ca se vor intinde la copt si se turtesc usor;
- tava se tine la cuptor 10-12 minute si verificam sa nu se arda pe margini;
- intre timp pregatim pe o alta hartie de copt restul de bilute si doar transferam totul in tava dupa ce am scos primii biscuiti din cuptor si i-am transferat pe un gratar sa se racoreasca, cu grija sa nu se rupa.
   Simplu de gatit, biscuitii aromati cu ghimbir confiat sunt un mix de arome si energie bineveniti in orice moment.
   Delicios!



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Ecleruri cu crema de vanilie

Cheesecake delicios

Cozonaci de casa

Chec pufos

Placinta cu dovleac fara zahar, fara faina alba